Begrijpelijke taal

ervaring

 

Teksten geschreven door professionals zijn soms erg complex. Denk aan het vonnis van een rechtbank, de uitleg van een complex financieel product, de instructies voor een medische behandeling of de bijsluiter van een medicijn. Ondanks de inhoudelijke expertise van de schrijver(s) landt de boodschap van een te ingewikkelde tekst niet bij de lezer. Dat is jammer. De tekst mist zijn doel en de (potentiële) klant blijft met vraagtekens achter.

B1 of C1

In geschreven stukken bestaan 2 taalniveau’s: C1 en B1. Taalniveau C1 staat voor het taalgebruik van veel professionals. Dit is het taal gebruik dat we leren op school, en later op een vervolgopleiding. Het is vaak weinig concreet en staat vol abstracte formuleringen. Taalniveau B1, ook bekend als eenvoudig Nederlands, staat voor begrijpelijk, concreet en nauwkeurig taalgebruik. Sommige mensen noemen het ‘Jip-en-Janneketaal’, terwijl de verhalen van Jip en Janneke vol staan met moeilijke en oubollige woorden die kleuters echt nog niet begrijpen!

Helder taalgebruik

Ik ben van mening dat er over ieder onderwerp heldere teksten geschreven kunnen worden. In begrijpelijke taal. Hoe complex de inhoud van het onderwerp ook is. Ik lees en schrijf graag met u mee wanneer u worstelt met de uitwerking van teksten rondom een bepaald onderwerp. Allereerst kijk ik met u mee naar de structuur van uw teksten. Is de boodschap helder of roept een tekst nog vragen op? Heeft het verhaal een logische opbouw, een kop, een staart en een duidelijke vraagstelling? Of kunt u verbeteringen aanbrengen in de structuur ervan? Vervolgens reken ik af met formele taal en vakjargon. Ik schrijf in korte, actieve zinnen en maak gebruik van duidelijke tussenkopjes en titels. Samen komen we tot een tekst die past bij uw lezer.

Taalhulp nodig? Aarzel dan niet en neem contact met mij op.